Brandkleppen

Bent u op zoek naar brandkleppen voor toepassing in een ventilatiekanaal welke door een brandwerende wand of vloer wordt doorgevoerd? Dient deze 30 minuten of 60 minuten brandwerend te zijn? Dan kan FSS International u de juiste oplossing aanbieden. FSS International is leverancier van een uitgebreid programma brandkleppen welke worden toegepast in ventilatiekanalen om verspreiding van brand en rook door het gebouw te voorkomen.

Bekijk ons aanbod

Het ontstaan van een brand

Een brandklep kan u helpen bij het tegenhouden van rook en vuur. Hierbij helpt een brandklep om verdere schade te voorkomen. Maar hoe ontstaan de meeste branden? Wij hebben op u de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet:

  • Stoken (denk bijvoorbeeld aan een haardvuur);
  • Apparaat dat defect is;
  • Koken (denk bijvoorbeeld aan een vlam in de pan);
  • Brandstichting;
  • Blikseminslag;
  • Elektra;
  • Roken.

Stoken staat op nummer één van de oorzaken van een brand. Indien u vaak stookt of als stoken de belangrijkste verwarming is, dan kan het nodig zijn dat u uw schoorsteen vaker veegt. Vraag uw schoorsteenveger om advies. 

Tips voor het brandveilig maken van uw woning

Naast het kopen van een brandklep of brandwerend ventilatierooster, zijn er nog andere dingen die u kunt doen om brand te voorkomen. Hierbij gaat het om kleine aanpassingen in en rond huis. Zorg er daarom voor dat kinderen nooit in de buurt van vuur komen (denk aan aanstekers of lucifers). Kinderen zien het gevaar van spelen met vuur vaak niet in. Ook is het belangrijk dat u blusmiddelen in huis heeft. Een blusdeken kan bijvoorbeeld al helpen bij een kleine brand. Ontvangt u graag nog meer tips en adviezen? Neem dan contact op met de experts van FSS International!

Brandklep met minimaal EI 60 S conform EN 13501-3

Het Nederlandse Bouwbesluit schrijft onder andere voor dat gebouwen afhankelijk van de omvang en functie dienen te worden opgedeeld in brandcompartimenten. Indien ventilatiekanalen een brandcompartiment doorkruisen dan moet er een brandklep geplaatst worden ter plaatse van de brandcompartimentscheiding. Het betreft dan de doorvoer van een ventilatiekanaal door een brandwerende wand of vloer. In geval van brand sluit de brandklep automatisch zodat verspreiding van vuur en rook via het ventilatiekanaal wordt tegengegaan. Brandkleppen van FSS International zijn door Europees geaccrediteerde laboratoria zoals Efectis, Warrington, Peutz beproefd volgens de Europese norm EN 1366-2. Alle brandkleppen welke FSS International levert beschikken over een classificatie van minimaal EI 60 S conform EN 13501-3.

Wat zijn brandkleppen?

Brandkleppen bestaan doorgaans uit een stalen behuizing met daarin een of meerdere beweegbare kleppen. Deze kleppen zijn gemaakt van brandwerend materiaal. Normaal staan de klepbladen in geopende positie evenwijdig aan de richting van de luchtstroom. Wanneer er brand ontstaat dan draait het klepblad en sluit het ventilatiekanaal ter plekke van de brandscheiding af. Op deze wijze wordt verspreiding van brand en rook via het kanalenstelsel voorkomen.

Hoe worden brandkleppen bediend?

Voor brandkleppen zijn er grofweg de volgende bedieningsmogelijkheden:

  • Veer en smeltzekering: De klepbladen staan in open positie onder spanning van een veer. De klepbladen worden middels een thermische zekering of ook wel smeltlood genoemd in geopende positie gehouden. Wanneer de temperatuur stijgt boven 72 graden Celsius dan breekt de thermische zekering en sluit de brandklep door het ontspannen van de veer.
  • Veer en elektromagneet: De klepbladen staan in open positie onder spanning van een veer. De klepbladen worden middels een elektromagneet in geopende positie gehouden. Bij brandmelding door de brandmeldcentrale wordt de stroom naar de elektromagneet onderbroken en sluit de brandklep door het wegvallen van het magnetisme en het ontspannen van de veer.
  • Servomotorbediening: De brandkleppen zijn voorzien van een elektromotor welke door de brandmeldcentrale wordt aangestuurd. Deze uitvoering kan tevens voorzien worden van begin- en eindloopschakelaar. Zo kan tevens op afstand worden gezien of een brandklep in gesloten of geopende positie staat.

Contact opnemen

Een impressie van ons aanbod brandkleppen

BrandklepBrandkleppen

Zowel ronde als rechthoekige brandkleppen

De meeste ventilatiesystemen beschikken over ronde buizen. Het gros van de brandkleppen die geproduceerd worden zijn dan ook alleen beschikbaar voor ronde buizen. Echter kan het voorkomen dat u een rechthoekige ventilatieschacht heeft. Daarom hebben wij van FSS International ook rechthoekige brandkleppen op voorraad. Deze zijn leverbaar in de afmetingen 200 x 200 mm tot en met 1500 x 1200 mm. Zodoende is er voor ieder ventilatiesysteem een passende brandklep te verkrijgen.

Brandkleppen voor kleine luchtkanalen

Daarnaast kunt u bij ons ook terecht voor brandkleppen die speciaal gemaakt zijn voor kleinere ventilatieschachten en buizen. Zo is de MCR FID-PRO te verkrijgen voor kanaalafmetingen met een doorsnee van 100 tot 200 mm. Bij ieder type brandklep dat u in onze webshop tegenkomt wordt exact weergegeven in welke afmetingen deze beschikbaar is en wat de bijbehorende prijs is.

Service bij FSS International: brandkleppen en meer

FSS International is de totaalleverancier voor brandwerende producten. Denk hierbij aan brandwerende producten zoals brandwerende ventilatieroosters, brandmanchetten, brandroosters, branddeuren en brandkleppen. Voor vragen, grote orders of terugkerende orders adviseren wij u om even contact op te nemen met één van de adviseurs. FSS International is iedere werkdag telefonisch te bereiken via 0570-630678 of per mail via info@fssinternational.nl. De adviseurs zijn u graag van dienst wanneer het gaat om brandkleppen.

Olaf Oosterbroek

Olaf Oosterbroek

Technisch Directeur

+31 (0)6 543 176 08
Klaas Oosterbroek

Klaas Oosterbroek

Verkoop Directeur

+31 (0)6 543 176 07
Charles Puts

Charles Puts

Technisch-commercieel adviseur

+31 (0)6 381 467 04