Brandmanchetten

Bent u op zoek naar brandmanchetten die eenvoudig te monteren, onderhoudsvrij en vochtbestendig zijn? Brandmanchetten met een brandweerstand tot 4 uur? Dan bieden de brandmanchetten van FSS International uitkomsten. FSS International is leverancier van verschillende brandmanchetten die breed inzetbaar zijn en populair zijn onder installateurs en industrie. En dat is niet zo gek, want de brandmanchetten zijn duurzaam, van hoge kwaliteit en bieden zekerheid. De brandmanchetten bieden een effectieve barrière tegen het verspreiden van rook en vuur.

Bekijk ons aanbod

Wat zijn brandmanchetten?

Kunststof leidingen smelten bij een temperatuur van circa 120 °C. Wanneer kunststof leidingen smelten, ontstaat er een gat in de wand of vloer. Hierdoor kan er branddoorslag ontstaan. FSS International is leverancier van verschillende soorten brandmanchetten welke worden gebruikt om branddoorslag te voorkomen. Een brandmanchet is een metalen huls met grafietinlage die rondom een buis wordt aangebracht in de doorloop van een brandwerende scheidingswand. In geval van brand knellen de brandmanchetten de kunststof leidingen af, zodat rook en vuur niet aan de andere kant van de wand of vloer kunnen komen.

Wat is brandwerendheid?

Brandwerendheid is een maat voor de tijd die een constructie (bijvoorbeeld een wand, deur of glasvlak) heeft voor dat deze bezwijkt onder invloed van een brand. Bij brandmanchetten van FSS International is deze brandwerendheid 4 uur (EI240). De brandwerendheid wordt bepaald aan de hand van een brandproef waarbij de constructie voor een oven wordt geplaatst. Tijdens een brandproef wordt gekeken of bijvoorbeeld de brandmanchetten niet bezwijken (E), hoeveel straling de brandmanchetten doorlaten (R) en hoeveel warmer het oppervlak van de brandmanchetten worden (I 1 of 2). De tijdsduur gedurende welke de constructie aan de eisen blijft voldoen wordt de brandwerendheid genoemd.

Brandmanchetten met Europese norm EN1366-3

Voorschriften voor brandveiligheid van gebouwen zijn vastgelegd in het Nederlandse Bouwbesluit. Het uitgangspunt is compartimentering. Dat houdt in dat het gebouw wordt opgedeeld in kleinere stukjes: brandcompartimenten. FSS International neemt brandveiligheid serieus en de producten voldoen aan de voorschriften van het Nederlandse Bouwbesluit. Bovendien zijn alle brandmanchetten getest volgens de Europese norm EN1366-3. Voor iedere situatie biedt FSS International dan ook de juiste oplossing. Dat maakt dat de brandmanchetten en andere brandwerende producten van FSS International erg populair zijn onder industriegebouwen, kantoren, scholen, bibliotheken, verzorgingshuizen en ziekenhuizen.

Contact opnemen

Eem impressie van ons aanbod brandmanchetten

brandmanchetten kopenbrandmanchetten brandmanchet

Het belang van brandmanchetten

Wanneer er in een ruimte brand uitbreekt, is het zaak dat de brand zoveel mogelijk wordt opgehouden, zodat deze niet kan overslaan naar naastgelegen ruimtes. Buizen die door brandwerende muren lopen vormen in dit geval een groot gevaar, daar zij kunnen smelten, waarna ruimte ontstaat voor het vuur en de rook om zich een weg naar de andere kant van de muur te vinden. Op deze manier kan de brand zich snel verspreiden, wat onevenredig veel schade kan veroorzaken.

Brandmanchetten bieden weliswaar geen garantie dat het vuur niet kan overslaan, maar vormen, zoals vrijwel alle ‘brandwerende’ producten, wél een vertragende factor. De uren of minuten tijdwinst die ze opleveren, kunnen net voldoende zijn voor de brandweer om het vuur onder controle te krijgen en daarmee de schade te beperken.

Wat is dan een firewrap?

Naast brandmanchetten worden vaak ook ‘firewraps’ genoemd als middel om branddoorslag te te voorkomen. Maar hoewel de brandmanchetten en firewraps van elke fabrikant er net weer iets anders uitzien, bedoelen we met beide begrippen hetzelfde. Andere synoniemen voor brandmanchet zijn overigens ‘wurgmanchet’ en ‘brandband’.

Twee verschillende soorten brandmanchetten

Brandmanchetten kunnen onderscheiden worden in twee verschillende soorten: opbouwmanchetten en inbouwmanchetten. Bij bestaande gebouwen wordt de eerste variant vaak gebruikt. Deze zijn aan de buitenkant van de muur zichtbaar en worden bevestigd om reeds aanwezige buizen. Bij nieuwbouw is het echter mogelijk om de manchetten in de muur te verwerken, zodat ze van buitenaf niet te zien zijn. Het is dan overigens wel aan te raden om de bevestiging hiervan op beeld vast te leggen, als bewijs voor de verzekeraar, mocht er ooit onverhoopt een brand uitbreken.

Werkwijze FSS International

Ons doel is om alle gebouwen brandveilig te maken en houden. Hierbij is het belangrijk dat wij continu doorontwikkelen op onze producten. Alle brandwerende producten die wij maken – uiteraard ook de brandmanchetten – laten wij uitgebreid testen en certificeren. Wij hebben veel kennis in huis en geen project is voor ons te groot. Brandplekken, brandwerende roosters en brandmanchetten: welk brandwerend product van FSS International gaat u inzetten?

Service FSS International

Bent u op zoek naar brandmanchetten? FSS International is totaalleverancier van brandwerende producten zoals brandwerende ventilatieroosters, brandroosters, branddeuren, brandkleppen en vele andere brandwerende producten voor doorvoeringen in brandscheidingen. Neem voor vragen, grote orders of terugkerende orders gerust contact op. Ook voor advies op maat kunt u vrijblijvend contact opnemen met FSS International. Dat kan door te bellen naar 0570-630678 of een e-mail te sturen naar info@fssinternational.nl. De adviseurs van FSS International zijn u graag van dienst wanneer het gaat om brandmanchetten.

Olaf Oosterbroek

Olaf Oosterbroek

Technisch Directeur

+31 (0)6 543 176 08
Klaas Oosterbroek

Klaas Oosterbroek

Verkoop Directeur

+31 (0)6 543 176 07
Charles Puts

Charles Puts

Technisch-commercieel adviseur

+31 (0)6 381 467 04